Składniki:
- 1 chałka / bagietka francuska / bułka paryska
- 130 ml mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Masło
- Syrop klonowy
- Owoce leśne (np. maliny, jeżyny, borówki, truskawki)
- Listki miętowe
- Cukier puder
- 50 ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Sposób przygotowania:
- Pokrój pieczywo na kromki o grubości 2 cm.
- W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.
- Zamocz kromki w przygotowanej mieszance, upewniając się, że są mocno nasączone.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozprowadź masło po całej powierzchni.
- Gdy tylko masło zacznie skwierczeć, połóż nasączone kromki na patelnię.
- Smaż około 2 minuty i przekręć na drugą stronę. Powinny mieć złotobrązowy kolor.
- Wyjmij tosty na talerz z papierowym ręcznikiem. Osusz je i przełóż na czysty talerz.
- Polej syropem klonowym.
- Do miski wlej zimną śmietankę, dodaj 5g cukru pudru i ubij na sztywno mikserem.
- Dodaj bitą śmietanę i owoce.
- Posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami miętowymi.
Wskazówki i typowe błędy
Wybór pieczywa do tostów francuskich
Tosty francuskie wcale nie muszą być przygotowywane z chałki czy bagietki. Możesz je zrobić z dowolnego pieczywa. Dopasuj je do swoich preferencji oraz pożądanego poziomu słodkości. Najczęściej spotkasz się z tostami francuskimi z chałki, ale w połączeniu z owocami, syropem klonowym oraz cukrem pudrem, tosty mogą okazać się zbyt słodkie.
Równe nasączenie kromek
Dopilnuj, by każda kromka była równomiernie nasączona jajkiem roztrzepanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Dzięki temu cała przejdzie pysznym smakiem oraz idealnie się przysmaży. Wchłonięcie odpowiedniej ilości mieszanki przez chleb to klucz do puszystych tostów.
Prawidłowe smażenie
Przed dodaniem chleba patelnia powinna być odpowiednio rozgrzana. Masło powinno skwierczeć, ale nie palić się. Zbyt wysoka temperatura przypali tosty, przez co będą twarde z zewnątrz, jednak niedosmażone w środku. Podczas smażenia pilnuj, aby tosty stały się złociste z obu stron.
Przełamanie smaku
Tosty francuskie z owocami są bardzo słodkie, co nie każdemu może odpowiadać. Aby przełamać smak, dodaj więcej posiekanych orzechów i mięty. Możesz także użyć przypraw podczas smażenia. Pieprz, cynamon czy majeranek czy tymianek, a nawet cynamon potrafią diametralnie odmienić smak tostów francuskich z owocami.
Dlaczego warto przygotować tosty francuskie z owocami?
Tosty francuskie z owocami to proste danie, któremu nikt się nie oprze, gdy zobaczy je na stole. Nawet mała porcja z racji ilości dodatków może stanowić pyszne i sycące śniadanie, które poprawi cały nadchodzący dzień.
Tosty francuskie wywodzą się z tradycji unikania marnotrawstwa, dlatego wcale nie musisz mieć pod ręką świeżej chałki czy bagietki. Wczorajszy czy nawet przedwczorajszy chleb także będzie świetnie smakować.
Ciekawostki o tostach francuskich z owocami
Nie tak francuskie, jak mogłoby się wydawać
Choć tosty francuskie kojarzą się oczywiście z Francją, to nie jest to miejsce narodzin tego dania. Co prawda we Francji nazywają się „pain perdu”, co dosłownie oznacza „stracony chleb” – od ratowania starego pieczywa, to pomysł ten powstał już w starożytnym Rzymie. Starożytni Rzymianie przygotowywali podobne danie, które nazywało się „aliter dulcia”, czyli „inaczej słodkie”. Był to zwyczaj smażenia chleba nasączonego w jajkach.
Nie tylko na słodko
W wielu krajach tosty francuskie są powiązane z zupełnie innymi dodatkami. We Włoszech tosty francuskie przekłada się mozzarellą, w Anglii podaje z keczupem, a w Indiach dodaje chili, cebulę oraz sól.
Amerykanie kochają tosty francuskie
W Stanach Zjednoczonych tosty francuskie stały się tak popularne, że mają nawet swoje święto (National French Toast Day), które przypada na 28 listopada.
